Open-Up-11

Open aangepaste structuur

De Open Up is de go-to fiets voor iedereen die van gravel off-road houdt en net zo graag op een racefiets zit. De Open Up is de fiets waar ik momenteel het liefst op rijd. Of het nu avontuurlijke ritten zijn zoals de Dirty Kanzelled of ritten op racesnelheid. In 2020 heb ik meer dan 10.000 kilometer afgelegd en van elke kilometer heb ik meer dan genoten.

Ongeveer een jaar geleden stond ik opnieuw voor dezelfde beslissing. Op wat voor motor zou ik nu willen rijden. Mijn Müsing Aviator Carbon was nu al twee jaar oud. Ook al heb ik er niet veel mee gereden, ik wilde op zijn minst op snelheid komen. Hij moet schijfremmen hebben en minstens 28 mm brede banden. Ik wilde ook rijden. Hij moet sportief genoeg zijn voor snelle ronden op de straat en me ook optisch overtuigen (dat was waarschijnlijk het moeilijkste). Tegelijkertijd kreeg ik meer en meer lucht van de grind trend. Vooral in mijn trainingsgebied met de Belgische Ardennen, het Nederlandse Mergelland en de Duitse Eifel voor de deur, was dit erg verleidelijk. Ook al heb ik enige tijd met het idee gespeeld, uiteindelijk moesten het geen twee wielen worden, maar een veelzijdige.

Ik werd al snel enthousiast over het Swiss Open team rond Andy Kessler en Gerard Vroomen. Het was me meteen duidelijk dat ze precies de motor bouwden die ik zocht. Een carbon frame van hoge kwaliteit, ontworpen voor gebruik met schijfremmen en veel ruimte voor de banden. De Open Up is verkrijgbaar in twee basisversies. De Standard-Up, verkrijgbaar in groen, blauw of custom paint, die waarschijnlijk de meeste fietsen al overtreft met zijn hoogwaardige carbon frame, en de Open Upper. Deze is iets minder dan 180 gram lichter en biedt in vergelijking geen beperkingen, maar is ook aanzienlijk duurder. De Open Upper is verkrijgbaar in matzwart of op maat gespoten.

Met zijn klassieke designtaal en lijnen, beviel het ontwerp me meteen. Op zoek naar iets individueels besloot ik te kiezen voor de RTP (Ready-to-Paint) variant en een grijze tint.

De structuur van mijn Open Up

Ik was in staat om snel te beslissen over de onderdelen voor mijn open up.

  • Openen van aangepaste verf lijst (L)
  • SRAM Force 1 schakel/rem groep
  • Easton EA90 Cinch crank
  • Easton Cinch Direct Mount kettingblad (46T)
  • Zipp 30 Course wielen met Conti GP5000 in 28mm voor de weg
  • Hope Tech XC 27.5 wielen met WTB Byway 47mm voor grind
  • Zipp Service Course stuur, stuurpen en CX stuurlint
  • Thomson zadelpen
  • Favero Assioma Duo Pedaal Vermogens Meter

Als head-unit gebruik ik de Wahoo Elemnt Bolt fietscomputer in combinatie met de K-Edge Pro Combo Mount. Naar mijn mening ziet dit er veel beter uit dan de plastic stuurhouders die door de fabrikant worden geleverd (of het nu Wahoo of Garmin is) en het is ook heel praktisch. Onder de fietscomputer bevindt zich ook een GoPro-bevestiging. Zo kunt u niet alleen een camera, maar ook een lamp monteren als het donker wordt, op een gemakkelijke en nette manier. Dit geeft de cockpit een schoon en opgeruimd uiterlijk, mooi en netjes.

Open Up 8
Geschikt voor fietscomputer en GoPro of lamp – bij aankoop van een nieuwe fietscomputer met een ander bevestigingssysteem vervangt u gewoon het bijpassende (momenteel blauwe) inzetstuk

Ernaast heb ik een zwarte Knog Oi bel geplaatst. Veel atleten hebben afgezien van het bevestigen van een bel, maar dit model heeft me overgehaald. Hij is onopvallend ontworpen en doet dus geen afbreuk aan het algemene uiterlijk van mijn motorfiets. Maar vooral op grindtoertochten, als je op de Belgische Ravelpaden of de Vennbahntrasse bent, kom je vaak wandelaars tegen die het luiden van de bel verkiezen boven een luid “Maak plaats!” of een vriendelijk “Neem me niet kwalijk?”.

Ik was het afgelopen jaar zeer tevreden over de SRAM Force 1 schakelgroep. De klassieke XX1 11-speed cassette van SRAM heeft 10-42 tanden, en biedt mij, zelfs met het 46-tands grote kettingblad, genoeg vertalingsvariatie voor lange gravel tochten. Ik kan zelfs steile beklimmingen goed aan en heb meer dan genoeg tractie om hoge snelheden te halen op vlakke stukken en afdalingen. Natuurlijk hangt het altijd van iemands eigen fitnessniveau af wat iemand goed kan doen.

Mijn wegwiel heeft tandwielen met 11-36 tanden. Voor toertochten, wintertrainingen en ontspannen groepsritten vind ik dit ideaal, omdat het zeer weinig onderhoud vergt. U kunt hiermee uw eigen grenzen bereiken. Vooral in de streek rond Aken, die de Ardennen van Luik-Bastenaken-Luik en het Mergelland met de beklimmingen van de Amstel Gold Race omvat, is het meestal bergop of bergaf. Daarom zou ik de meesten aanraden een kleiner kettingblad te nemen met slechts 44, 42 of zelfs 40 tanden. Als alternatief kunt u dezelfde cassette gebruiken als voor het grinden.

Voor het komende seizoen zal ik de fiets waarschijnlijk weer ombouwen naar een 2-speed aandrijving. Hier ben ik vooral geïnteresseerd in een nog beter gebruik als een wegfiets, zelfs voor snelle ritten. Voel je vrij om aanbevelingen achter te laten in de commentaren.

Vermogensmeting op mijn Open Up

Voor de powermeter heb ik gekozen voor de Favero Assioma. Zeker een compromis op deze motor. Want het bijbehorende Look Keo pedaalsysteem is niet mijn grootste vriend, zeker niet op gravel tochten, waar je soms moet afstappen. Voor de toekomst zal ik zeker overwegen om te upgraden naar de SRM X-Power hier.

Persoonlijke instelling van de Open UP

Ik rijd momenteel op mijn Open Up met een 110mm stuurpen en 170mm cranklengte. Onder de stuurpen zit nu een afstandsbus. Ik ben echter nog steeds de zitpositie van tijd tot tijd aan het optimaliseren.

Ik koos het stuur met wegkilometers in gedachten zonder veel flair. Als je vooral op grindpaden rijdt, zou je hier zeker kiezen voor een iets bredere en dus beter controleerbare cockpit. Het Zipp Service Course CX stuurlint is mijn favoriet voor grip, comfort en duurzaamheid. Het is licht geperforeerd, niet te dun, dus het is precies goed voor mijn doeleinden.

De bidonhouders zijn van King Cage roestvrij staal. Tot nu toe heb ik nog geen fles verloren op de ruwste kasseien en het laat geen lelijke sporen na op de flessen.

Afhankelijk van de wielset geeft dit me een gewicht van 8,0 kg in weguitvoering of 8,75 kg in graveluitvoering (inclusief pedalen, bidonhouder en stuurbevestiging).

Wat is de Open Up?

De Open Up is een veelzijdige fiets. Afhankelijk van de band is hij geschikt voor de weg, cross of gravel. De bandencompatibiliteit varieert van smalle wegbanden (23 mm) tot all-road en gravelbanden in 40 mm, op 28 inch wielen. De Open is ook zo ontworpen dat je hem kunt gebruiken met 650B wielen en bijbehorende banden. De compatibiliteit reikt daar tot een breedte van 55 mm.

De geometrie biedt een ideaal compromis. Het is zo comfortabel als het moet zijn voor lange weg- of gravelritten van 200 kilometer of meer. Het stijve carbonframe blijft sportief en wendbaar. Sprints en snelle afdalingen zijn even leuk en kunnen veilig worden voltooid.

Deel deze post

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *