Marathonloper op donkere weg

Project Marathon - Dag 1

Ongeveer een week geleden vertelde mijn broer me dat hij eind oktober een virtuele marathon wil lopen. Natuurlijk laat ik het me niet ontnemen en doe ik mee met het project. Dus vandaag heb ik voor het eerst sinds lange tijd mijn schoenen geregen en ben ik gaan trainen.

Aangezien het geheel een uitdaging zou moeten zijn, heb ik mezelf natuurlijk een doel gesteld. Ik wil de 42 kilometer in minder dan 4 uur afleggen. Dat komt overeen met een tempo van 5:41 minuten per kilometer.

Ik en rennen

Maar eerst wat info. Ik heb eigenlijk altijd gelopen. Als kind zat ik in de atletiekclub. Terwijl iedereen meedoet aan de triatlon (waar ik niet zo goed in was) had ik altijd meer plezier in de uithoudingsdisciplines. Het is dus niet verwonderlijk dat je me later bij volks- en liefdadigheidswedstrijden kon zien. De laatste keer dat zoiets gebeurde was lang geleden. 2016 om precies te zijn.

Fitness in marathonvoorbereiding

Vanaf dit jaar, dat gekenmerkt werd door de Corona-crisis, breng ik veel conditie mee. Sinds februari heb ik ruim 10500 kilometer op de fiets gereden. Talrijke tochten met meer dan 200 kilometer, de eerste keer 300 kilometer in één dag en bij de Dirty Kanzelled ook 200 kilometer op de Gravelbike zijn waarschijnlijk het bewijs van voldoende Basis uithoudingsvermogen.

Marathon: De eerste training

Dus op 3.9., slechts twee maanden voor de geplande marathon, liep ik voor het eerst sinds lange tijd weer. Uitgerust met mijn Garmin fitnesshorloge, ik heb besloten om er gewoon een uurtje voor te rennen.

Zonder veel aandacht te besteden aan getallen, wilde ik weten hoe snel ik momenteel kan lopen.

Na de eerste training moet ik zeggen dat ik relatief tevreden ben. Gemiddeld liep ik met een snelheid van 5:21 min. per kilometer, sneller dan gepland voor de marathon. Dat betekent dat ik 12 kilometer heb afgelegd in iets meer dan een uur. Maar het belangrijkste is dat ik vrij was van pijn en zeer gelijkmatig verdeeld was.

Hartslagcurve in marathontraining
168 slagen gemiddeld, maximaal 185

Mijn Hartslag was een gemiddelde van 168 slagen per minuut. Gezien mijn fietservaring zit ik 10-15 slagen onder mijn drempel. Ik heb dit opgenomen met een Forerunner 935 en de geïntegreerde hartslagsensor op mijn pols. Ik gebruik het horloge ook voor gravel- en mountainbiketochten en ben er altijd erg tevreden over geweest.

De sporen van de eerste eenheid

Natuurlijk is de eerste trainingssessie niet spoorloos aan mij voorbijgegaan. Fietsen en rennen zijn fundamenteel verschillend in de volgorde van de bewegingen en de beenspieren worden op verschillende manieren uitgedaagd. Vooral bij een racefiets maak je lange eenheden heel rustig en met een zeer ronde bewegingsvolgorde af. Dit is vrij gemakkelijk voor de gewrichten.

Lopen is anders. Net zo ongeoefend is het bewegingsproces vaak nogal onrond. Dit is niet alleen vermoeiend, maar legt ook veel druk op de knieën, enkels en dijen. Ik kan dus niet ontkennen dat het een paar keer in de avond in mijn dij, knie of kuit heeft geknepen.

Opleidingsvooruitzichten

De komende weken zal mijn doel vooral zijn om mijn lichaam te laten wennen aan de merkbaar andere belasting. Dat betekent dat ik minstens twee keer per week mijn fiets laat staan en te voet kilometers ga verzamelen. Als de gewrichten, spieren en pezen eenmaal gewend zijn aan de beweging, zullen meer specifieke eenheden ervoor zorgen dat ik mijn doel bereik.

Al met al heb ik er vandaag veel vertrouwen in dat ik mijn doel kan bereiken. Aangezien ik zeker zal vertragen gedurende de lange duur van de virtuele marathon, is het goed om te weten dat ik iets sneller kan beginnen dan nodig is en zo een tijdskussen voor mezelf kan creëren.

Als je ooit eerder een marathon hebt gelopen, laat me dan een paar tips voor de training en de "wedstrijddag" in de commentaren achter.

Deel dit artikel

Aandeel op facebook
Aandeel op google
Aandeel op twitter
Aandeel op linkedin
Aandeel op pinterest
Aandeel op print
Aandeel op email

2 gedachten over “Projekt Marathon – Tag 1”

 1. Hallo Moritz, zeer interessant zijn project. Dit deed me meteen denken aan mijn eerste marathon (maart van dit jaar). Ik ben ook een gepassioneerd wielrenner... Ik loop pas 2 1/2 jaar. Ik kon me nooit voorstellen hoe men een marathon kan houden. Maar precies dat was mijn motivatie - om een keer in mijn leven een marathon te lopen. Ik zou nu al mijn herinneringen kunnen opschrijven, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel. Mijn tips... De gegevens van je eerste run zouden uniek moeten zijn. Voor uw tevredenheid in het uitvoeren van dergelijke tijden, OK. Maar volg nu een vast trainingsplan. U kunt goede plannen vinden op het internet, die u kunt aanpassen aan uw tijd en omstandigheden. 8 weken voorbereidingstijd is sportief. De meeste trainingsplannen zijn 16 weken. Ook had ik mijn trainingsplan (vanwege de racefiets) ingekort tot 12 weken. Toen kwam Corona... Ik heb mijn laatste run weer naar voren gebracht. In week 10 liep ik - ook helemaal alleen. In het begin heb ik op mijn trainingsvrije hardloopdagen de fiets tijden ingevoegd. Dat werkt niet. Je hebt de rusttijden nodig. Onderschat niet de langzame, lange duurloop die je nodig hebt om je pols onder controle te houden. Ik denk niet dat het aan te raden is om aan het begin van je laatste rit ook nog eens "op te raken". Je moet je pols in bedwang houden, vooral in het begin. Je hebt de kracht nodig voor de laatste kilometers. Geloof me. Dus, maak een trainingsplan en blijf erbij. Vervolgens kiest u trainingsroutes, die u later samenvoegt tot de laatste run, dus uw uiteindelijke route. Op die manier ren je later in secties, wat helpt bij de lange afstand. Begin uw catering op tijd te testen. Wat kun je verdragen, wat niet. Oefen ook bij het ontbijt. Voor de dag van de laatste run moeten er geen gimmicks met eten en drinken zijn. Niets is erger dan buikpijn krijgen... Leer je lichaam kennen voor deze uitzonderlijke situatie. Oriënteer je niet op je hardlooppartner. Rennen met je race, je snelheid. Maar je lijkt je lichaam te kennen, je bent ook getraind voor lange afstanden op een racefiets. Ik ook. Maar de marathon was een compleet nieuwe poging. Vooral mentaal. Voor de laatste run nog een hint. Plan uw pauzes waar u kunt drinken, het toilet is ook belangrijk. Waar of wie vult je etensriem... Loop geen rondjes, zoek een mooie lange afstand... en denk aan je pols! LG Maik en veel geluk... In mijn gedachten ben ik al bij u (overigens, ik heb mezelf ten doel gesteld om de marathon te lopen met een tempo van onder de 6... Ik heb mijn doel bereikt... 5:58 tempo en totale tijd 4:11 uur - ik was tevreden)

  Beantwoorden
  • Hoi Maik,

   Bedankt voor uw suggesties. Als fietser waardeert u de lange en langzame trainingen in het GA1-gebied. Daarom zal ik dat steeds meer integreren. Ik wil het binnenkort hebben over voeding, training en routeplanning. Het maagpijnprobleem waar u het dit jaar over had, heb ik pas ervaren toen het meer dan 30 graden was op mijn 300 kilometer lange tocht. Dan kon ik een paar uur lang niet goed eten of drinken en ging ik direct naar de hongersnood...

   Wennen gaat tot nu toe vrij goed, gecontroleerde polsslag en minder spierpijn. Maar meer daarover in mijn volgende artikel.

   LG Moritz

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00 

Nieuwsbrief

Informatie over geweldige aanbiedingen, nieuwe producten en blogberichten.